Truckar

Om man är i behov av en truck för att lasta eller lossa något finns det flera företag att vända sig till både till försäljning och uthyrning. En truck är ett annat ord för gaffeltruck och är ett motordrivet fordon som används just vid lastning och lossning. Truckar är vanliga att användas vid lagerbyggnader och industrier. Vanligtvis är fordonet utrustat med en lyftanordning som liknar vid en gaffel, därav namnet ”gaffeltruck”. Lyftanordningen är särskilt utformad för att kunna lyfta bland annat lastpallar. Sedan finns det flera andra delar och redskap att montera på trucken.

Det finns också flera olika varianter av truckar som alla är särskilt anpassade efter det jobb de ska utföra och utefter vad de ska lyfta. Det finns till exempel mindre handtruckar som inte är motordrivna utan som man drar för hand och används i butiker bland annat för att transportera kartonger med varor i. Dessa handtruckar får vem som helst använda medan för att få köra en motordriven truck behöver man i Sverige ett utbildningsbevis, ett så kallat truckkort.

Ett truckkort måste man ha för att få köra truck i jobbet. Har man fått ett truckkort utfärdat innebär det att man genomgått en utbildning och erhållit tillräckliga kunskaper för att kunna köra en truck. Här hittar du utbildning för att få truckkort i Västerås. Anledningen till att Arbetsmiljöverket infört denna lag är för att kompetensen hos truckförare ska öka och därmed minska personskador samt öka säkerheten. Den här restriktionen om att endast förare med truckkort får köra en truck ska tas på allvar. Det har flera gånger hänt att truckar på något sätt varit involverade i arbetsplatsolyckor och de kan göra stor skada om de inte hanteras korrekt och med respekt. Detta är också viktigt att reflektera över om man planerar att köpa eller hyra en truck för privat bruk och saknar truckkort, att använda de med största respekt och vara försiktig.