Maskiner för avfall och återvinning
De flesta privatpersoner vet inte riktigt vad en kärlyft eller kärlvändare är för något men många ser dessa ibland då sopbilen kommer för att tömma kärlen som fastigheten har för sophantering. Den tiden är förbi när sopåkare, och exempelvis byggnadsarbetare, hanterade tunga avfallsprodukter för hand. Idag är alla svenska sopbilar utrustade med kärllyft och vändare, och på byggarbetsplatser och liknande finns sådan utrustning att tillgå. När den moderna soptunnan töms så rullas denna fram till bilen varefter en kärllyft tar hand om tömningen, den vänds så att avfallet hamnar i bilens lastutrymme, kärlet ställs ner på backen igen och återbördas till utgångspunkten.
Kärlvändare klarar normalt vikter på upp till omkring en tredjedels ton, och det finns både lågtippande och högtippande beroende på vilken höjd avfallet skall tippas. Det kan exempelvis vara högt upp till den kant på containern som restprodukterna måste över och då är en högtippande kärlvändare vad som behövs. Situationerna på byggen och liknande arbetsplatser kan variera i väldigt hög grad och då är det tacksamt att olika flexibla lösningar finns att tillgå.
En kärllyftare eller vändare på mark eller lastbrygga består som regel av en konstruktion på hjul som kan föras både framåt, bakåt och i sidled. Gripklor som tar tag i kärlet och en platta som sedan vänder kärlet så att den tippas ner i containern. Men konstruktioner där kärlet sitter på utsidan av en fasad eller andra speciallösningar förekommer. Många industrier som tillhandahåller avfallshantering erbjuder sig att tillverka just den utrustning som behövs på en specifik plats. Lättast är det naturligtvis på fabriker och andra industrier där hanteringen ser likadan ut över tid. Byggen kan ha mer förändrade förhållanden beroende på vad och hur det byggs.